LazPaint – Als Paint wat mager is


Wie snel een foto wil aanpassen, grijpt misschien terug naar de Windows-app Paint. Misschien, want de mogelijkheden van deze tool zijn zeer snel uitgeput. LazPaint mag dan niet de kracht van Photoshop hebben, er valt wel meer te beleven dan in het magere Paint.

LazPaint

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows (ook portable), macOS, Linux
Website
https://github.com/bgrabitmap/lazpaint

6 Score 60 Score: 60

  • Pluspunten
  • Behoorlijk uitgeruste gereedschapskist
  • Laagondersteuning
  • Minpunten
  • Beperkte effectenmanipulatie
  • Geen echt geavanceerde functies

LazPaint is een opensource bitmap-editor en wil de concurrentie aangaan met tools als Paint.net. Bij de eerste opstart kan het aantal knoppen in de gereedschapskist en het aantal opties in de menu’s wat intimiderend zijn, maar dat is wel vaker zo bij dit soort tools.

Gereedschap

Een blik op het gereedschap maakt duidelijk dat LazPaint behoorlijk goed is uitgerust. Zo vinden we hier een toverstaf terug, maar bijvoorbeeld ook gereedschap om met een verloopkleur te vullen, om te klonen, en om schaduwranden en texturen toe te voegen. Meer geavanceerd gereedschap zoals een retoucheerpenseel of een rode-ogenverwijderaar ontbreekt echter. Gelukkig is er wel een lagenpaneel, maar hier hoef je evenmin geavanceerde functies te verwachten. Een laag dupliceren, deels transparant maken en versmelten, en daar houdt het ongeveer bij op. Handig wel is dat je een externe afbeelding rechtstreeks in een nieuwe laag kunt zetten.

Effecten

Geen bitmap-editor zonder effecten uiteraard en met een zo’n twintig exemplaren zit LazPaint een beetje in de middenmoot. De meeste effecten laten zich slechts beperkt finetunen, meestal door middel van een simpele intensiteitswaarde. Verder is er nog een aantal vrij rudimentaire rendering-effecten waarmee je snel patronen van bijvoorbeeld wolken, steen of hout toevoegt.

Lazpaint
De klassieke aanblik van een grafische editor, met gereedschapskist, menu en enkele zwevende panelen.

Bestandsbeheer

Standaard gebruikt LazPaint een eigen bestandsbrowser om afbeeldingen te openen. Die toont de plaatjes in de vorm van grote pictogrammen of met extra informatie en een voorvertoning. De browser werkt wat trager dan Verkenner, maar laat zich desgewenst uitschakelen.

LazPaint kan met de belangrijkste afbeeldingsformaten overweg, zowel bij het openen als bewaren. We noemen onder meer bmp, jpg, png, ico, cur, svg, tiff en geanimeerde gif (psd’s openen kan ook).

Conclusie

LazPaint positioneert zich duidelijk als een middenmoter en laat zich qua functionaliteit goed vergelijken met bijvoorbeeld Paint.net: merkbaar krachtiger dus dan de standaardtool Paint, maar geenszins een concurrent voor Photoshop. Er zijn best wel wat effecten en er is lagenondersteuning, maar wie op zoek is naar geavanceerde functies of gedetailleerde parameters klopt beter elders aan.

.

Recent Articles

Related Stories

Stay on op - Ge the daily news in your inbox